Historien om Skullerud gård

Nesten vegg i vegg med Skullerud Park i Oslo ligger Skullerud gård hvor parken har sine røtter. Gården har røtter tilbake til middelalderen. Bildet er fra 1962 (se kilde nederst).

De gamle bygningene som står på gården nå, er fra første halvdel av 1800-tallet. Noen nye bygg har kommet til senere.

Ordet rud betyr rydning, det er en åpen plass som er ryddet i skogen. De fleste rud-gårdene kommer fra 1200-tallet. Skullerud kommer av mannsnavnet Skule, sagt på en annen måte: Det var en gang en mann som het Skule som ryddet plass i skogen og bygde seg en gård.

Eiere av Skullerud gård
I middelalderen ble gården eid av den katolske kirken, og var et såkalt kannikagods.

Det sies at gården overlevde svartedauden og man fortsatte driften som en av de få gårdene i dette området, da er vi tilbake på midten av 1300-tallet.

Den katolske kirke hadde i middelalderen store eiendommer i mange land. I Norge eide kirken halvparten av all jord. Så kom reformasjonen til oss i 1537, dermed tok kongen over kirkens eiendommer, deriblant Skullerud gård.

På 1600-tallet trengte kongen penger og solgte unna mange av de gamle kirkeeiendommene. I 1688 solgte kongen Skullerud gård.

Cudrio-familien eide gården i mange generasjoner, de utviklet gård og drift med blant annet å kjøpe mesteparten av det som i dag er Østmarka, heriblant Losby Gods. Karen Cudrio er kjent for å ha fått bygget plankeveien. Hun ble kalt Cudrona av lokalbefolkningen. Slekten til mannen hennes Peter Cudrio kan føres tilbake til en franskmann som overlevde et skipsforlis utenfor Langesund i 1645.

Ole Opsahl kjøpte gården i 1928. Barnebarnet Anders Opsahl eier Skullerud Park, han er en av til sammen 6 barn som vokste opp på gården. Hans eldste bror Narve Opsahl driver gården i dag med noe skogsdrift samt blomsterproduksjon som er Oslos siste produksjonsgartneri i drift.

Fluktrute til Sverige
Under krigen startet en fluktrute til Sverige fra Skullerudstua som ligger like øst for gården, flere hundre personer kom seg i sikkerhet ved å følge den ruten. Rett der inne i skogen lå norske motstandsmenn under krigen, det var de som ble kalt «gutta på skauen». Det skal være mulig å se hvor de hadde et av sine våpenlagre dersom du følger ruten til Turistforeningen som kalles «en bit av flyktningeruta».

Ekspropriasjon
På midten av 60-tallet eksproprierte Oslo kommune mesteparten av åkrene rundt Skullerud gård for å sikre Aker tilstrekkelige arealer for vekst i fremtiden. Anders Opsahl har systematisk kjøpt tilbake eiendommene og bygningene de siste 10 årene etter det store nederlaget det var å miste alle jordene.

Vekst på Skullerud
I sin oppvekst på Skullerud gård solgte Anders Opsahl sommerblomster, jordbær, julenek, egg og tomater til nabolaget. Han utdannet seg som tømrer og med stor arbeidslyst bygget han opp sitt eiendomsselskap. Den første eiendomsinvesteringen var en 1-roms leilighet og siden har tusenvis av kvadratmeter blitt utviklet.

I dag har Anders Opsahl Gruppen eiendommer og utviklingsprosjekter for nærmere 2 milliarder kroner i leiligheter, rekkehus, eneboliger, butikker, handlesenter, lager og kontorbygg.

Opsahl bor i området og er sterkt engasjert i lokalmiljøet og spesielt Skullerud Park hvor han leier ut kontorlokaler.

Kilder:

Mer om Skullerud gård

Mer om navnet Skullerud (søk internt i pdf-en etter ordet Skullerud)

Mer om Karen Cudrio

Flyfoto av Skullerud gård: Widerøes Flyveselskap, eies av Oslo byarkiv. Fri bruk etter CC-lisens.

Bildet under: Skullerud gård i 2014, foto: Skullerud Park.

Oppdag kulturhistorien rundt Skullerud gård med oldtidsvei, bygdeborg og sverd

Hei, ønsker du å flytte din bedrift til oss? Skriv inn din mailadresse og telefonnummer, så kontakter jeg deg angående en uforpliktende visning.

Ved å sende inn dette skjemaet godtar du at vi kontakter deg angående din forespørsel. Les hvordan vi behandler dine personopplysninger under personvern og bruk av cookies nederst på siden.

Kontakt oss